VoorleesExpress

Niet alle kinderen worden thuis voorgelezen. Als kinderen te weinig met boeken en lezen in aanraking komen, beginnen zij vaak met een taalachterstand aan de basisschool. Het is lastig om deze achterstand daarna weer in te halen. De VoorleesExpress stimuleert de taalontwikkeling van kinderen en verbetert de leescultuur thuis. Zo zorgen we ervoor dat ze een goede toekomst tegemoet gaan, want alles begint met het beheersen van de taal. De VoorleesExpress: geen kind zonder voorlezen!

 

Wat doet de VoorleesExpress precies?

De VoorleesExpress helpt gezinnen om de taalontwikkeling van hun kinderen (van 2 tot en met 8 jaar) te stimuleren. Een vrijwilliger komt 20 weken bij het gezin thuis en maakt de kinderen en ouders enthousiast over (interactief) voorlezen, boekjes en verhalen. De ouders krijgen hulp om het voorlezen zelf voort te zetten. Boeken moeten uiteindelijk een blijvende plek krijgen in het dagelijks leven van de kinderen. Ze gaan lezen leuker vinden en ontwikkelen zich beter. 

De VoorleesExpress draait inmiddels overal in Nederland. Ook door de bibliotheek Bibliotheek Brummen-Voorst wordt dit aangeboden in de gemeente Brummen en Voorst.
 

Wat doet de Bibliotheek?

De bibliotheek Brummen-Voorst zorgt dat er voldoende vrijwilligers zijn. De vrijwilligers krijgen een training in interactief voorlezen en advies voor het kiezen van voorleesboeken. Er worden vrijwilligersbijeenkomsten georganiseerd om ervaringen uit te wisselen. Een coördinator zorgt voor de begeleiding van de vrijwilligers. Deelnemende gezinnen woorden aangemeld door CJG, basisscholen, vluchtelingenwerk en logopedisten. U kunt uw kind ook zelf aanmelden.
 

Meer weten over de VoorleesExpress

  • Wil je meer weten over de VoorleesExpress?
  • Lijkt het je leuk om vrijwilliger te worden?
  • Ken je een gezin die de hulp van de VoorleesExpress goed kan gebruiken?
  • Meer info: www.voorleesexpress.nl.
  • Je kunt contact opnemen met Alette van Doorn (projectleider VoorleesExpress). Alette is te bereiken via brummenvoorst@voorleesexpress.nl 

 Geef feedback