Jongvolwassene

Tussen de 18 en 23 jaar maken jongeren veel veranderingen door. Ze gaan studeren of werken. In deze periode wordt je kind dus nog zelfstandiger.

Een eigen leven leiden als jongvolwassene

Een jongvolwassene gaat grotendeels voor zichzelf zorgen, zeker als je zoon of dochter zelfstandig gaat wonen. De was doen, koken, geldzaken regelen – jongeren gaan in deze fase een eigen leven leiden. Als ouder heb je niet altijd zicht op hoe het met hen gaat. Wat je kind ook doet, het is belangrijk dat je een goede relatie hebt en dat jullie goed met elkaar kunnen praten.

Niet alle jongeren worden zonder moeite volwassen. Lichamelijk en zeker psychisch zijn zij nog niet volgroeid. Sommige jongeren hebben problemen waarvoor ze deskundige hulp nodig hebben.

Bron Jongvolwassene

Match is voor jongeren die wat onzeker zijn over zichzelf, die het fijn vinden als iemand een tijdje voor je klaar staat, met je optrekt en naar je luistert. Een jaar lang wordt de jongeren gekoppeld aan een maatje/coach. Samen wordt gewerkt aan wat de jongere belangrijk vindt om te veranderen of om uit te zoeken. lees meer
Dan ben je ineens 18 jaar. Na jarenlange begeleiding door hulpverleners en instanties mag je het nu zelf doen. Je komt niet meer in aanmerking voor Jeugdhulp. Dit is een grote stap, vaak te groot. Daarom hebben tien jongeren die ervaring hebben met Jeugdhulp het Team ED (ervaringsdeskundige) opgericht. Het team is op zoek naar jongeren die zij kunnen helpen. lees meer
Thuiswonende, werkende kinderen hebben vaak veel te besteden. Als ze zelfstandig gaan wonen is voor luxe uitgaven meestal nog maar weinig ruimte. Door het betalen van kostgeld leert je kind dat levensonderhoud geld kost. Zo kunnen ze wennen aan het hebben van vaste lasten. Op de website van het NIBUD staat informatie over hoeveel kostgeld een ouder kan vragen. lees meer

Cursussen en activiteiten

  • MEE Veluwe biedt voor cliënten diverse cursussen en gespreksgroepen aan. Deze cursussen en/of gespreksgroepen gaan in op diverse thema's zoals omgaan met geld, opkomen voor jezelf of vriendschap en relaties.
    lees meer
  • Moti-4 is een gesprekkentraject voor jongeren van 14 t/m 24 jaar die in de problemen dreigen te raken door middelengebruik, gokken of gamen.
    lees meer
  • Voor ouders/verzorgers van kinderen tussen de 12 en 23 jaar die (beginnend) problematisch alcohol drinken of te veel drugs gebruiken, overmatig gamen of gokken.
    lees meer

Boekentips

Als volwassen worden een spel is, dan zijn dit de regels
Als volwassen worden een spel is, dan zijn dit de regels Handreiking aan jongeren voor het geestelijk volwassen worden. nog 1 boekentip >>

Stel je vraag!

Bel: 0571-745150

E-mail: info@cjgvoorst.nl

Of loop even binnen:

Jachtlustplein 11
7391 BW Twello

 

maandag t/m vrijdag van 8.30-12.30 uur

 Geef feedback